Wiele nowoczesnych grilli gazowych ma wbudowaną kuchenkę boczną z opcją wymienienia jej na palnik na podczerwień. Czym się od siebie różnią? Jakie są zalety i wady każdego z nich? Podpowiadamy i wskazujemy, jakimi rozwiązaniami dysponuje marka Broil King!
Kuchenka gazowa boczna – do czego służy?
Kuchenki gazowa to nic innego jak boczna kuchenka wbudowana do niektórych modeli grilli gazowych. Zawiera klasyczny okrągły palnik gazowy. Spełnia zatem identyczne funkcje co domowa kuchenka (np. kuchenka gazowa ceramiczna) w naszej kuchni – tyle że umożliwia nam gotowanie pod chmurką.
Wygoda
Dzięki kuchence bocznej nie musimy biegać od ogrodu do kuchni i z powrotem. Nowoczesne palniki gazowe w kuchenkach bocznych to szalenie wygodne rozwiązanie, szczególnie jeśli grillujemy często i zapraszamy gości. Ze względu na gabaryty sprzętu nie jest to co prawda gazowa kuchenka turystyczna, którą możemy zabrać na wyjazd, ale z pewnością jest bardziej praktyczna niż zwykły grill bez tej funkcji.
Poszerzenie kulinarnych możliwości
Na przykład o zupy, gulasze, potrawki, potrawy smażone, przystawki, sosy, a nawet ciepłe napoje. Możesz na niej zagotować wodę na herbatę czy kawę.
Doskonała opcja dla osób posiadających płyty indukcyjne lub elektryczne
Jeśli zostanie wyłączony prąd, to obiad czy kolację spokojnie przygotujesz na grillu. Palnik gazowy daje te same możliwości np. co domowa kuchenka ceramiczna.
Czym jest palnik na podczerwień?
W niektórych grillach wyposażonych w kuchenkę boczną, klasyczny palnik gazowy można zastąpić palnikiem na podczerwień. Taką opcję oferuje chociażby marka Broil King. Palnik boczny na podczerwień to palnik o bardzo wysokiej mocy, który umożliwia generowanie wysokich temperatur. Jest wykonany z ceramiki – gaz pali się i rozgrzewa ceramiczną płytkę. Ta z kolei nagrzewa się do czerwoności i emituje fale podczerwone, przekazując ciepło radiacyjne o bardzo wysokiej temperaturze.
Wysoka temperatura
Palnik osiąga temperaturę wynoszącą nawet 900 stopni Celsjusza.
Idealny dla miłośników mięs
Sprawdzi się dla fanów steków wołowych. W takiej temperaturze mięso idealnie zamyka soki, a skórka pozostaje doskonale skarmelizowana. Poszerzenie kulinarnych możliwości Podobnie jak klasyczna kuchenka boczna, palnik na podczerwień także pozwoli nam na na podgrzanie sosu czy podsmażenie w naczyniu żeliwnym. Trzeba tylko pamiętać, że nie wolno na nim używać naczyń teflonowych czy wyposażonych w drewniane bądź plastikowe wykończenia lub rączki.
W przypadku palników ceramicznych należy uważać na wiatr, który źle wpływa na jego pracę. Palniki na podczerwień to również większe zużycie gazu.
Kuchenka czy palnik – co wybrać?
Wszystko zależy od Twoich oczekiwań i potrzeb. Jeśli planujesz częste grillowanie steków i mięsa wymagającego naprawdę wysokich temperatur – palnik na podczerwień będzie strzałem w dziesiątkę. Wydajność palnika jest po prostu większa. Kształt i rozstaw palników bywa jednak problematyczny, jeśli chcesz skorzystać z patelni czy czajnika.
Jeżeli nie potrzebujesz tak wysokich temperatur, grill z kuchenką wyposażoną w tradycyjne palniki gazowe spokojnie wystarczy. Takie palniki sprawdzą się do podgrzania zupy, posmażenia czegoś na patelni czy zrobienia herbaty.
Grille gazowe Broil King – możliwości wyposażenia
Marka Broil King w swoim standardzie nie wyposaża grilli gazowych w palniki na podczerwień. Są zatem dodatkiem, na który klient może się zdecydować dobrowolnie (wyjątkiem jest seria Baron IR). Masz natomiast bardzo szeroki wybór modeli grillów ze zwykłą kuchenką boczną.
Do najpopularniejszych serii najchętniej wybieranych przez naszych klientów należą modele Monarch, Royal, Signet i Baron. Producent zapewnia 100% bezpieczeństwo kuchenki oraz duży wybór dodatkowych akcesoriów, takich jak woki czy patelnie.
W grillach gazowych Broil King gazowy palnik kuchenki można wymienić na palnik ceramiczny na podczerwień. Broil King to obecnie najlepszy producent palników tego typu spośród innych marek oferujących grille gazowe. Palnik jest kompatybilny z modelami z serii Monarch, Signet, Baron, Regal i Imperial. Rodzaj gazu nie ma tu znaczenia – znajdziemy go zarówno w wersji do grilli zasilanych klasyczną butlą gazową, jak i gazem ziemnym.
Osiągalne temperatury maksymalne, inne zużycie gazu, inny kształt – różnic między palnikiem na podczerwień a klasycznym palnikiem gazowym w kuchence bocznej jest sporo. To, na którą opcję się zdecydujesz, zależy już od Twoich oczekiwań. Mamy nadzieje, że nasz poradnik pomoże Ci w podjęciu decyzji!