Jesteś fanem tradycyjnego grillowania, ale lubisz czasem eksperymentować? Wieloletni wielbiciele gotowania pod chmurką czasem narzekają na brak nowych wyzwań. Przygotowywanie swoich ulubionych dań metodą klasyczną może się z czasem z nudzić – z drugiej strony istnieją potrawy, których po prostu nie da się wykonać na ruszcie. Tutaj z pomocą przychodzi rożen obrotowy. Ta niepozorna dodatkowa funkcja wbudowana w niektóre modele grillów marki Broil King potrafi znacznie poszerzyć kulinarne możliwości. Dziś omawiamy zalety grillów z rożnem obrotowym i podpowiadamy, czy warto w nie zainwestować!
Jak działa rożen?
Zacznijmy od początku: jak działa pieczenie na rożnie i dlaczego zyskuje coraz szersze grono fanów? Pieczenie na rożnie uznaje się za jeden z najlepszych sposobów na wygodne grillowanie dużych kawałków lub mięsa w całości. Nabite i obracane na rożnie mięso jest w ciągłym ruchu. Brak stykania ze ścianką grilla powoduje, że skapujące z jedzenia soki oraz tłuszcz nie oblepiają mięsa, a zamiast tego parują, zapobiegając jego wysychaniu. Dzięki temu potrawy są upieczone z każdej strony i zyskują chrupiącą skórkę – niemożliwą do osiągnięcia żadną inną metodą pieczenia. Skórkę mięsa można w fazie końcowej pokryć dodatkowo miodem lub ulubionym sosem – stworzy to przepięknie opaloną glazurę. Co więcej, na rożnie jesteśmy w stanie upiec także mniejsze kawałki mięsa, owoce morza, a nawet warzywa – wszystko to dzięki specjalnym koszom, które błyskawicznie montuje się na pręcie.
Nad tym, czy potrzebujesz dodatkowej funkcji, warto zastanowić się już na etapie kupowania grilla, gdyż rożen zazwyczaj jest od razu wbudowany w sprzęt. Co prawda będziesz w stanie dokupić go osobno, jednak bez możliwości zakupu palnika, który jest kluczowym elementem pieczenia tą metodą.
Zalety grilla z rożnem
Poza możliwością szybkiego i wygodnego upieczenia mięsa dokładnie z każdej strony, funkcja rożna pozwala uzyskać efekt miękkiego środka oraz chrupiącej, karmelizowanej skórki na zewnątrz. Tak przygotowane danie smakuje zupełnie, jak gdyby wykonał je doświadczony szef kuchni. Rożen pozwala zachować doskonały aromat mięsa, a po wypełnieniu brytfanny sokiem lub piwem, nadaje mu dodatkowych walorów zapachowych i smakowych. Jest też niezwykle uniwersalną funkcją grilla – umożliwia przygotowywanie niemal każdego rodzaju dań: od całego kurczaka aż po małe krewetki. Wszystko to bez przywierania i bez konieczności ciągłego przewracania! Stwarza to nieskończoną ilość kulinarnych możliwości, a także znacznie poszerza menu każdej imprezy pod chmurką. Budowa rożna sprawia, że z jego obsługą poradzi sobie nawet laik – długi pręt błyskawicznie nadziewa duże kawałki mięsa, a szpikulce solidnie przytrzymują potrawę na czas pieczenia.
Co można piec na rożnie?
Poza tradycyjnym kurczakiem oraz małymi kawałkami mięsa w koszyku rożen doskonale sprawdza się do przygotowywania kaczki, indyka, szynki, pieczonego prosiaka, wołowego udźca, a nawet owoców (takich jak ananas czy melon). Mięso w całości wymaga pieczenia przez około 1,5 do 2 godzin w temperaturze około 180-200°C. Warto wcześniej przygotować glazurę z cukru lub natrzeć mięso solą z ziołami bądź tłuszczem. Potem wystarczy jedynie nadziać mięso na szpikulec… i czekać.
Modele Broil King z rożnem
Decydując się na grill gazowy od kanadyjskiego producenta Broil King z wbudowaną funkcją rożna, zyskujesz możliwość nie tylko opiekania przepysznych kurczaków, ale również szansę na podgrzanie sosu, a nawet ugotowanie zupy! Wszystko to dzięki kuchence bocznej – każdy grill z zestawem rożna obrotowego posiada wbudowaną kuchenkę. To, jakie dodatkowe funkcje ma każdy z modeli, można łatwo sprawdzić po numerze produktu. Grille Broil King z końcówką _90 w nazwie oznaczają wbudowaną funkcję kuchenki i rożna. Końcówka _40 oznacza wersję z kuchenką, ale bez rożna.
My szczególnie polecamy modele Broil King Monarch 390, Broil King Signet 390, Broil King Imperial 590 oraz Broil King Baron 490 na gaz ziemny – wszystkie z palnikiem rożna o mocy 4,4 kW. Wystarczy uruchomić silnik elektryczny oraz wbudowany w tylną część grilla palnik, umieścić swoją potrawę, a następnie zamknąć pokrywę. Cała magia dzieje się sama.
Akcesoria do pieczenia na rożnie
Aby uzyskać dodatkowy, oszałamiający efekt pieczenia, warto zaopatrzyć się w akcesoria dedykowane fanom rożna. Firma Broil King oferuje klientom wiele dodatkowych pomocy, które ułatwiają sam proces pieczenia i pomagają uzyskać jeszcze lepsze rezultaty. Jedną z najciekawszych opcji jest płaski kosz do rożna. Po zamontowaniu go na pręcie obraca się napędzany silnikiem elektrycznym. Dzięki temu możesz piec niewielkie kawałki potraw bez konieczności ich ręcznego obracania. Innymi, równie chętnie dokupowanymi akcesoriami są widelce do rożna. Bez problemu utrzymują nawet bardzo duże kawałki mięsa bez jego dodatkowego wiązania. Są dużo większe niż standardowe kolce, dzięki czemu są w stanie trzymać całego kurczaka czy indyka podczas pieczenia. Dla osób, które stawiają na ekonomię i lubią przygotowywać wiele dań jednocześnie, polecamy z kolei dodatkowy zestaw kolców. Akcesoria pasują do większości modeli grillów Broil King z funkcją rożna.
Czy warto kupić grill Broil King z wbudowaną funkcją rożna? Naszym zdaniem zdecydowanie tak! Dodatkowy palnik dedykowany wyłącznie opcji opiekania na rożnie to jeden z największych plusów wybierania gotowego zestawu. Masz dzięki temu gwarancję, że każda potrawa (nawet mięso w całości) będzie upieczona idealnie. W każdych warunkach.