Każdy, kto choć trochę interesuje się grillowaniem, wie o istnieniu trzech podstawowych rodzajów grillów — gazowych, węglowych i elektrycznych. Jednak nadal nie każdy słyszał o zupełnej nowości od Broil King wprowadzonej na rynek w tym sezonie, czyli o grillach na pellet. Grille na pellet Broil King to swego rodzaju połączenie grilla z wędzarnią, na którym można upiec rewelacyjne potrawy i nadać im wyśmienitego dymnego smaku i aromatu. Źródłem zasilania grillów na pellet są pellety spożywcze. Broil King przygotował w swojej ofercie aż 5 różnych typów pelletów spożywczych. Wszystkie z nich cechują się unikalnym aromatem i przeznaczeniem, albowiem każdy smak zalecany jest do innych rodzajów mięsa.
Pellety spożywcze to zupełna nowość na rynku. Każda pojedyncza kapsułka pelletów Broil King to gwarancja intensywnego aromatu konkretnych drzew liściastych. Dodatkowo w ofercie Broil King znajdziesz dwie mieszanki pelletów, które są o tyle unikalne, iż każda kapsułka zawiera w sobie wszystkie dostępne aromaty, co pozwoli na uniknięcie dominacji jednego aromatu nad innymi po dosypaniu pelletu do grilla.
Mimo iż pellety spożywcze Broil King powstały z myślą o grillach na pellet tej marki, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować je również w grillach gazowych lub węglowych. W przypadku grillów węglowych wystarczy dosypać niewielką ilość pelletu spożywczego do węgla, co sprawi, że potrawy grillowane na grillu węglowym uzyskają jeden z wielu dostępnych wspaniałych aromatów dymnych. Jeśli chodzi o użytkowanie pelletu spożywczego w grillach gazowych, to wygląda to bardzo podobnie do spalania wiórek drzewnych. Wystarczy wsypać garść pelletu do jednego ze smokerboxów dostępnych w ofercie Broil King, który następnie umieszczamy na aromatyzerach pod rusztami żeliwnymi. Należy przy tym pamiętać o dwóch ważnych rzeczach — pelletu spożywczego, w przeciwieństwie do wiórków drzewnych, nie należy wcześniej moczyć w wodzie, a także nie powinno się umieszczać skrzynki do wędzenia bezpośrednio pod grillowaną potrawą, gdyż skapujący tłuszcz mógłby dostać się do smokerboxa, a następnie spalić.
Pellet spożywczy w wyniku spalania wytwarza w stu procentach bezpieczny dla zdrowia i ekologiczny dym, który doskonale aromatyzuje pieczone potrawy na grillach gazowych i węglowych Broil King. Każdy z pelletów charakteryzuje się unikalnymi właściwościami smakowymi oraz stopniem intensywności, więc warto zapoznać się z cechami charakterystycznymi każdego z nich przed dokonaniem zakupu.
Orzech amerykański: intensywność 3/4; ich obfity smak idealnie nadaje się do wędzonych żeberek czy łopatek
Jadłoszyn: intensywność 4/4; słodki i delikatny aromat sprawdzi się doskonale w połączeniu z mięsem o wyrazistym smaku takim jak wołowina, jagnięcina i drób
Jabłoń: intensywność 2/3; owocowy słodki i delikatny smak rewelacyjnie współgra z wieprzowiną i dziczyzną
Mieszanka Griller's Select: mieszanka aromatu klonu, wiśni i dębu o niskiej intensywności 1/4 jest bardzo uniwersalna i nada się do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, ryb, a nawet pizzy
Mieszanka Smoke Master's: mieszanka aromatu klonu, wiśni i orzecha amerykańskiego ma nieco większą intensywność smaku (2/4) i jest równie uniwersalna w połączeniu z wołowiną, dziczyzną, wieprzowiną, baraniną, drobiem czy warzywami
Oczywiście powyższe zalecenia to tylko sugestia dla tych mniej doświadczonych adeptów grillowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu zacząć eksperymentować z mieszaniem różnych smaków wiórek drzewnych i pelletów spożywczych i łączeniem ich z różnymi rodzajami mięs. Pellet spożywczy to zdecydowanie coś, czym powinien zainteresować się każdy użytkownik grillów gazowych i węglowych Broil King, a może nawet stanie się on czymś, co przekona Cię do kupna jednego z czterech modeli grillów na pellet Broil King. Pellety spożywcze stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego grillowania, a także doskonale sprawdzą się w roli zamiennika zwykłych wiórków wędzarniczych i sprawią, że Twoje potrawy grillowane na grillach gazowych i węglowych otrzymają unikalny smak i aromat nadające zupełnie nowego oblicza dobrze znanym Ci potrawom.