Dlaczego warto grillować z pokrywą?

Pokrywy w grillu spełniają ważną funkcję, choć zostały wprowadzone do powszechnego użytku dopiero w latach 50. XX wieku. Pod pokrywą w środku grilla tworzy się termoobieg, dzięki któremu możemy opiekać mięso w krótszym czasie. Grillowanie pod pokrywą sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne, gdyż wilgoć nie wyparowuje z niego tak łatwo, jak w przypadku braku pokrywy nad paleniskiem.

Pokrywa ma jeszcze jedno ważne zadanie - chroni przed tworzeniem się płomieni, które mogą popsuć smak grillowanych potraw. Dzięki pokrywie możemy też grillować różnymi metodami: bezpośrednią, pośrednią i 50/50, których to zastosowanie omawialiśmy w jednym ze wcześniejszych artykułów.

Niezależnie czy wybierzemy grill węglowy czy gazowy, pokrywa jest równie istotna. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. NIGDY nie odpalamy grilla gazowego przy zamkniętej pokrywie. Zawór i pokrętła odkręcamy w momencie, kiedy pokrywa jest otwarta, aby nadmiar gazu nie nagromadził się pod nią. W przypadku grilli węglowych ważny jest dobór odpowiedniej ilości brykietu. Grillowanie pod pokrywą zmniejsza ilość zużywanego paliwa, zatem warto zapoznać się z zaleceniami producenta.