Grillowanie zyskuje coraz większą liczbę zwolenników na całym świecie, w tym także w Polsce. Niesłabnącą popularnością cieszy się kiełbasa, karkówka czy kaszanka. Grillowanie to dla wielu teraz coś więcej niż miłe spędzenie czasu w ogrodzie. Dziś grillowanie stało się prawdziwą sztuką i nie ma potraw niemożliwych do przygotowania na grillu. Warto więc wiedzieć jakich przypraw, oprócz tych standardowych możemy użyć, aby wzbogacić nasze menu i zabrać naszych gości w niezwykłą, kulinarną podróż. Standardem jest pieprz, sól, czosnek i suszone zioła, ale na sklepowych półkach znajdziemy też inne, bardziej egzotyczne propozycje, które wspaniale będą komponowały się z potrawami przyrządzanymi na ogniu.
Anyż gwiazdkowy - przyprawa pozyskiwana z drzew rosnących w Azji Południowo-Wschodniej. Ma silny aromat i wspaniale będzie komponowała się z drobiem, wołowiną, a także owocami morza. Dodając anyżu do potraw, wprowadzimy odrobinę egzotyki do naszego menu.
Imbir - był pierwszą z orientalnych przypraw, która z dalekich Chin i Indii przywędrowała do Europy. Znany jest ze swojego działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego. Im starszy korzeń, tym bardziej wyrazisty smak. Po ususzeniu imbir staje się nieco pikantny. Świeżego startego na tarce i tego w proszku można używać do mięs, ryb, a także niektórych warzyw i owoców.
Kardamon - aromatyczna i wyrazista przyprawa, która doda charakteru daniom z drobiu, szczególnie kaczce. Pięknie wydobędzie i podkreśli też smak wołowiny czy łososia. Kardamon możemy znaleźć pod postacią sproszkowaną lub w ząbkach.
Koper włoski - pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Występuje pod postacią nasion. Jest aromatyczny i w smaku przypomina dobrze znany nam koperek. Fantastycznie sprawdzi się w połączeniu z delikatnymi rybami (dorada, makrela), owocami morza, a także białym mięsem.
Kolendra - roślina, która ma wszechstronne zastosowanie. Jej natka jest aromatyczna i nada smaku wszystkim sałatkom i zupom. Nasiona po uprzednim uprażeniu i rozbiciu w moździerzu staną się wspaniałym składnikiem każdej marynaty do mięs. Kolendra dodawana jest na przykład do tradycyjnego curry. Będzie dobrze komponować się z białym mięsem, niektórymi rybami, a także krewetkami.
Gorczyca - najbardziej znana pod postacią musztardy, ma jednak wiele innych zastosowań. Dodana do marynaty czy zalewy wzbogaci smak każdej potrawy. Jest aromatyczna, lekko pikantna, a przy tym delikatna. To przyprawa, która na stałe powinna zagościć w naszej kuchni.
Kmin rzymski - lekko słodki o delikatnej nucie anyżowej, doceniany jest szczególnie w kuchni indyjskiej. Znakomicie współgra z wołowiną czy baraniną, wydobywa ich smak i nadaje pięknego aromatu. Można go dodawać do marynat, a także nacierać mięsa jego sproszkowaną wersją.
Grillowanie to szerokie pole do popisu dla każdego, kto ceni oryginalne smaki i niebanalne połączenia. Warto dodać którąś z wyżej wymienionych przypraw do swojego barbecue, aby przełamać rutynę i stworzyć nową, wyjątkową wersję tradycyjnego dania.