Kto nie spróbował sztuki grillowania na gazie, nigdy nie będzie przekonany o jej dobrodziejstwie i szeregu korzyści. Wszystkie zalety można ująć w trzy nadrzędne przymioty-priorytety stawiające grillowanie gazowe na pierwszym miejscu pod każdym względem: wygoda użycia, kontrola procesu, uzyskany smak. Poznaj zalety grilla gazowego.
Zalety grilla gazowego – wygoda użycia
Przygotowanie grilla, aby rozpocząć proces grillowania trwa kilka minut. Po powrocie z pracy czy podczas niespodziewanej wizyty gości grill gazowy sprawdza się idealnie. Wystarczy tylko przekręcić pokrętło, aby zapalić grilla i rozkoszować się grillowaniem na świeżym powietrzu. Rozgrzanie do temperatur metody pośredniej lub bezpośredniej trwa od 1 do 2 minut. Grill dostatecznie nagrzany skraca diametralnie czas przygotowania potraw do spożycia. Boczna kuchenka podgrzewa lub odgrzewa dania w kilkanaście sekund.
Łatwe czyszczenie grilla gazowego
Czyszczenie grilla sprowadza się do wypalenia resztek jedzenia i wytopionego na ruszcie tłuszczu oraz delikatnego przetarciu rekomendowaną szczotką z włosiem stalowym. Zajmuje to dosłownie kilka minut. Po zakończeniu grillowania wystarczy włączyć grilla na maksymalną temperaturę, by uaktywnić proces wypalania. Nie musimy wyrzucać popiołu lub resztek węgla, nie brudzimy szczotek stężonym tłuszczem, nie zanieczyszczamy miejsca pracy.
Tanie użytkowanie
Instalowanie paliwa w postaci butli gazowej jest zazwyczaj jednosezonowe przy umiarkowanej częstości grillowania. Gaz jest paliwem ekonomicznie najtańszym, biorąc pod uwagę każdą postać źródła energii w grillowaniu. Obsługa gazem jest czysta, szybka i bezpieczna.
Kontrola temperatury w grillu gazowym
Kontrola wysokości temperatury to jedna z najważniejszych zalet grilla gazowego. Manipulacja niezależnymi strefami ciepła, refleksyjna pokrywa piekarnika sprawia, że osiągamy każdą temperaturę w zakresie do 350°C. Wystarczy tylko sterować pokrętłami w bezstopniowej płynnej regulacji, aby uzyskać zamierzony efekt. Na grillu gazowym możemy:
- wędzić w niskiej temperaturze po dodaniu wiórów drewna,
- sporządzić pizzę w temperaturze 300°C jak w piecu chlebowym,
- w czasie całego procesu przeskakiwać na różne zakresy temperatur, odpowiednio do danej metody grillowania.
Kontrola równomierności temperatury nie stwarza żadnych problemów, przy podłużnych palnikach wykonanych w technologii Dual Tube (podwójnej tuby) z licznymi portami. Mamy pewność, że w danej strefie ciepła, gdzie temperatura jest jednakowa wszystko piecze się tak samo i równomiernie.
Zastosowanie metody pośredniej lub bezpośredniej jest szybkie i proste, wymaga tylko przekręcenia odpowiednich palników. Szeroka powierzchnia grzewcza ułatwia natychmiastowe przejście z pieczenia nad źródłem ciepła w pieczenie pośrednie. Liczba palników, czyli stref ciepła pozwala w każdej chwili na zmianę metody grillowania.
Smak potraw z grilla gazowego
Nośnikiem smaku potraw są odparowany z potraw sok i tłuszcze, a nie źródło ciepła. Przekonanie, że smak potraw jest najlepszy jeśli pochodzą one z grilla węglowego jest błędne. O uzyskaniu smaku decyduje temperatura i czas pieczenia, a to z kolei ma wpływ na uwalnianie tłuszczy z potrawy, czyli uzyskanie jej soczystości i kruchości. Istnieją granice wysokości temperatur i ściśle określone czasy grillowania, po przekroczeniu których potrawa traci smak i aromat.
Karmelizowanie, czyli ścinanie białka i zamykanie porów zewnętrznej warstwy potraw mięsnych jest kluczem do zachowania soczystości potrawy czyli jego smaku. Nie osiągniemy tego jeśli nie zastosujemy na wstępie uderzenia termicznego lub metody bezpośredniej, aby potem przejść do metody pośredniej, w której potrawa naturalnie przy niewysokiej temperaturze dochodzi do stanu granicznego upieczenia. Taką manipulację metod grillowania bez przeszkód ułatwia grill gazowy na całej powierzchni grzewczej.
Wszystkie powyższe zalety sprawiają, że grill gazowy jest świetnym wyborem zarówno dla początkujących pasjonatów grillowania, jak i osób doświadczonych, a także profesjonalistów.