Zwykle po letnim sezonie grillowania odstawiamy grilla w ustronne miejsce – do garażu czy komórki przydomowej, by ochronić go przed zimą. A przecież grillowanie jest całoroczne. Późną jesienią czy zimą grill powinien stać w dyspozycyjnym miejscu – na tarasie lub balkonie. Czy konserwacja grilla po sezonie jest konieczna i jak powinna wyglądać?
Konserwacja grilla po sezonie, czyli kiedy?
Profesjonalne grille węglowe, gazowe czy elektryczne to urządzenia, których używać możemy o każdej porze roku. Są odporne na warunki atmosferyczne, ale każdy grill w okresie nieużywania powinien być przykryty odpowiednim pokrowcem. Każdego roku możemy przeprowadzić całoroczną konserwację, ale wcale nie musi być ona podyktowaną końcem lata, bo sezon grillowy wciąż trwa.
Pokrowce do grilla
W okresie jesienno-zimowym, kiedy częstotliwość grillowania jest trochę mniejsza, a środowisko bardziej niszcząco wpływa na sprzęt konieczny jest pokrowiec, który ochrania grilla przed liśćmi, kurzem, śniegiem, marznącym deszczem.
Pokrowce na grilla renomowanych marek takich jak Broil King czy Outdoorchef testowane są w symulatorach pogodowych, aby spełnić wymagania ekstremalnych warunków atmosferycznych. Posiadają odporność na promienie UV, przepuszczają powietrze, są wodoodporne, ściśle dopasowane do każdego modelu i funkcjonalne, biorąc pod uwagę łatwość i szybkość założenia i demontażu. Dzięki zastosowaniu pokrowca, grill jest zawsze gotowy do natychmiastowego użycia.
Materiały na pokrowce są robione ze specjalnego winylu albo drelichowej, żeglarskiej tkaniny, nieprzemakalnej, oddychającej, z blokadą UV, odpornej na brud. Posiadają specjalne pasy, zaczepy, rzepy do ścisłego opasania grilla, aby ochrona była nad wyraz skuteczna.
Sezonowa konserwacja grilla
Po pewnym okresie użytkowania grill wymaga okresowego przeglądu i wyczyszczenia. Wcale nie musi to być związane z końcem letniego sezonu. Wszystko zależy od nas i monitoringu użytkowania.
Od strony zewnętrznej grill czyścimy tylko wodą z mydłem. W żadnym wypadku nie stosujemy środków pieniących o środowisku kwaśnym, na przykład płynu do naczyń z odczynnikiem kwaśnym (owoców cytrusowych). Myjemy wilgotną szmatką lub nawilżoną gąbką. Po umyciu przecieramy suchą szmatką. Do konserwacji emalii lub stali szlachetnej przygotowane są specjalne płyny jak na przykład preparat do czyszczenia grilla lub płyn czyszcząco-nabłyszczający do stali szlachetnej.
Gdy warstwy wewnętrzne pokryte są grubym osadem, należy je zeskrobać używając specjalnego skrobaka wykonanego z drewna, aby nie porysować emalii lub misy paleniskowej.
Każdy mechaniczny zarys na malowanej ocynkowanej powierzchni w przyszłości stanowi ognisko inicjujące korozję.
Palniki czyścimy przeznaczoną do tego celu długą szczotką do palników znajdującą się w zestawie narzędzi do konserwacji palników. Sprawdzamy stan zanieczyszczenia moskitiery palników wraz z ich kurtynami powietrznymi. Ścianki zewnętrzne lakierowane i emaliowane czyścimy wodą z mydłem lub specjalnym środkiem, natomiast powierzchnię ze stali szlachetnej czyścimy odpowiednim płynem marki Broil King.
Konserwacja rusztu
Ruszt czyścimy systematycznie po każdym grillowaniu przez wypalanie. Po skończonym grillowaniu włączamy grill na maksymalną moc, a gdy przestanie dymić – wyłączamy. To znak, że osad się wypalił. Po odczekaniu chwili, wyciągamy ruszt i delikatnie przeciągamy po nim szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. Ruszty żeliwne pokryte dodatkowo emalią czyścimy tylko po to, by usunąć pył pozostały po wypalaniu. Częste czyszczenie szczotką z włosiem uszkadza i zdziera emalię chroniącą ruszt.
Tam, gdzie nie ma możliwości wypalenia rusztu (grille węglowe), zwęglony osad z tłuszczem usuwamy specjalnym preparatem w sprayu marki Broil King, po czym rozpuszczony osad przecieramy szczotką.