Zasady grillowania warzyw

Wybór warzyw

  • wybieraj warzywa sezonowe i świeże
  • wybieraj warzywa dojrzewające w Twoim regionie
  • wybieraj warzywa dojrzałe o intensywnej barwie

 

Przygotowanie warzyw do grillowania

  • warzywa przed użyciem dokładnie umyj i osusz w naczyniu perforowanym
  • gdy grillujesz bezpośrednio na ruszcie, pokrój warzywa w miarę możliwości w płaskie, szerokie, równorzędnie rozmiarowo, grube plastry lub kawałki. Gdy grillujesz z użyciem tacki aluminiowej, pokrój w drobną kostkę, cienkie plastry, małe kawałki.
  • używaj stosowne marynaty z dodatkiem oliwy, octu winnego, przypraw i ziół. Zamarynowane warzywa odstaw w temperaturze pokojowej na czas 20 - 60 minut, aby przeszły aromatem składników. W innym przypadku zawsze skrojone warzywa obtocz w oliwie z oliwek i dopraw obfitą posypką soli i pieprzu.

 

Grillowanie

  • warzywa pieczone na ruszcie rozstaw tak, aby powierzchnia kontaktu z gorącą powierzchnią była największa
  • monitoruj intuicyjnie grillowanie, aby zapobiec przypalaniu
  • gdy warzywa zaczynają czernieć, obróć je na druga stronę
  • stosuj się do ogólnych zasad czasów pieczenia dla danego warzywa i rekomendowanej techniki grillowania