Wybór warzyw
- wybieraj warzywa sezonowe i świeże
- wybieraj warzywa dojrzewające w Twoim regionie
- wybieraj warzywa dojrzałe o intensywnej barwie
Przygotowanie warzyw do grillowania
- warzywa przed użyciem dokładnie umyj i osusz w naczyniu perforowanym
- gdy grillujesz bezpośrednio na ruszcie, pokrój warzywa w miarę możliwości w płaskie, szerokie, równorzędnie rozmiarowo, grube plastry lub kawałki. Gdy grillujesz z użyciem tacki aluminiowej, pokrój w drobną kostkę, cienkie plastry, małe kawałki.
- używaj stosowne marynaty z dodatkiem oliwy, octu winnego, przypraw i ziół. Zamarynowane warzywa odstaw w temperaturze pokojowej na czas 20 - 60 minut, aby przeszły aromatem składników. W innym przypadku zawsze skrojone warzywa obtocz w oliwie z oliwek i dopraw obfitą posypką soli i pieprzu.
Grillowanie
- warzywa pieczone na ruszcie rozstaw tak, aby powierzchnia kontaktu z gorącą powierzchnią była największa
- monitoruj intuicyjnie grillowanie, aby zapobiec przypalaniu
- gdy warzywa zaczynają czernieć, obróć je na druga stronę
- stosuj się do ogólnych zasad czasów pieczenia dla danego warzywa i rekomendowanej techniki grillowania