Akcesoria do grilla takie jak wędzarka oraz wiórki drewniane umożliwiają przygotowywanie aromatycznych wędzonych potraw. Używać ich można zarówno na grillu węglowym, jak i gazowym. Proces wędzenia szczególnie polecany jest do ryb, ale też do dziczyzny, baraniny, a nawet serów. Jeśli chcesz spróbować jak smakuje samodzielnie uwędzony łosoś, to wypróbuj nasz przepis.
Wędzony łosoś – składniki
- filet z łososia – 1-1,5 kg
- cukier – 0,5 kg
- sól – 0,5 kg
- pieprz mielony – 90 g
- posiekany tymianek – 1 łyżka
- wiórki z twardego drewna (jabłoń, cedr, pekan) moczone wstępnie przez 30 minut – 3 garści
Z podanych składników uzyskamy 10 porcji łososia.
Wędzony łosoś – przygotowanie
- Cukier, sól, pieprz oraz tymianek wymieszaj w misce.
- Filet z łososia umieść w przygotowanej mieszaninie i dokładnie obtocz.
- Całość wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Wyjmij łososia z lodówki 30 minut przed planowanym wędzeniem.
Wędzenie łososia na grillu gazowym lub węglowym
- Grill gazowy lub węglowy rozgrzej do temperatury 200-240°C, czyli do zakresu odpowiedniego dla metody bezpośredniej.
- Wędzarkę z wcześniej zamoczonymi wiórkami połóż na ruszt i zamknij pokrywę grilla.
- Gdy drewno zacznie intensywnie dymić, obniż temperaturę.
- Z filetów usuń przyprawy.
- Filety z łososia połóż bezpośrednio na ruszt albo umieść w specjalnym koszu na ryby obok wędzarki w najzimniejszej strefie grilla.
- Grilluj, a właściwie wędź łososia przez 1-1,5 godziny. Co 25 minut uzupełniaj wiórki w wędzarce, by cały czas podtrzymywać stan dymienia.
- Łososia podaj zaraz po uwędzeniu.