Krewetki z grilla to prawdziwy smakołyk, który szczególnie polecamy jako oryginalną przystawkę. W wersji po wietnamsku są potrawą bardzo orzeźwiającą i delikatną. Przygotowanie krewetek jest bardzo proste, a grillowanie zajmuje mniej niż 10 minut.
Krewetki po wietnamsku – składniki
- duże krewetki obrane – 2 kg
- oliwa – 60 ml
- świeży sok z limonki – 2 łyżki
- czarny pieprz zmiażdżony – 1 łyżka
- biały pieprz zmiażdżony – 1 łyżka
- pieprz cayenne – 1 łyżka
- sól gruboziarnista – 1 łyżka
- chilli w proszku – 1/2 łyżeczki
- wytrawny wermut – 1 łyżeczka
Z podanych składników uzyskasz porcje dla 6 - 8 osób.
Krewetki po wietnamsku – przygotowanie
- Krewetki wyłóż na durszlak, opłucz pod bieżąca wodą, obierz i osusz.
- Wymieszaj oliwę wraz z pozostałymi składnikami: limonką, pieprzem czarnym, białym, pieprzem cayenne, solą, chilli w proszku, a na końcu dodaj łyżeczkę wermutu.
- Umieść krewetki w przygotowanej marynacie i wymieszaj.
- Przygotowaną potrawę przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Krewetki po wietnamsku – grillowanie
- Krewetki wyciągnij z marynaty.
- Rozgrzej grill węglowy lub gazowy do temperatury 180 - 200°C.
- Natłuść ruszt, by mięso nie przywarło do niego.
- Krewetki połóż na ruszt i grilluj metodą bezpośrednią przez ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Krewetki z obu stron powinny się przyrumienić. Krewetki przed grillowaniem można również spiąć patyczkiem lub prętem do szaszłyków.
- Po ugrillowaniu odstaw krewetki na półmisek i przykryj folią aluminiową na kilka - kilkanaście minut.
Krewetki po wietnamsku podaj z sosem szafranowym aioli.
Smacznego!