Plastry ananasa wybornie smakują z grilla. Krążki same w sobie mogą być deserem, można podać je również z gałką lodów, a nawet wykorzystać do przygotowania ciast. Przepis na ciasto ananasowe znajduje się na naszym blogu.
Przygotowanie plastrów ananasa
Z ananasa odkrajamy czubek i spód – odkrojone plastry powinny mieć grubość ok. 2 cm. Ustawiamy ananas pionowo i skrajamy z niego twardą skorupę. Z miąższu usuwamy ciemne oczka. Kroimy ananasa w plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Ze środków wykrajamy włóknisty rdzeń ostrym nożem.
Grillowane ananasy – składniki:
- ananas pokrojony w plastry z wyłuskanym rdzeniem
- roztopione masło – 2 łyżki
Grillowanie ananasów
Krążki ananasów grillujemy metodą bezpośrednią w średniej temperaturze ok. 200°C. Wcześniej plastry ananasa smarujemy płynnym masłem z obu stron. Krążki grillujemy przez 4 - 6 minut, czyli do momentu aż pojawią się brązowe prążki. Ananasy odwracamy tylko raz podczas grillowania.
Po ugrillowaniu krążki studzimy, przekrajamy na pół i serwujemy.
Do grillowanego ananasa możemy podać gałkę lodów w polewie czekoladowej.