Przepis na grillowane banany

Masz ochotę na słodki deser z grilla? Koniecznie musisz spróbować grillowanych bananów, które polecamy zwłaszcza, że można przygotować je na każdym rodzaju grilla.

 

Grillowane banany – składniki

Składniki główne:

  • banany – 4 sztuki
  • masło – 2 łyżki

Składniki na sos:

  • masło – 125 g
  • cukier  brązowy- 125 g
  • mielony cynamon – 1/4 łyżeczki
  • likier bananowy – 4 łyżki
  • rum – 125 ml
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • lody waniliowe – według uznania

Przygotowanie sosu

  1. W garnku rozpuść masło.
  2. Dodaj cynamon, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Mieszaj dopóki na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, po czym dodaj rum i likier bananowy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Zapal długą zapałkę i przyłóż do sosu w celu flambiracji.
  5. Gdy płomień się wypali, sos jest gotowy do serwowania.

Grillowanie bananów

  1. Banany natnij wzdłuż, a miejsca przecięcia posmaruj masłem.
  2. Ułóż banany w skórkach na grillu, dzięki czemu nie ulegną one deformacji.
  3. Grilluj metodą bezpośrednią w temperaturze 175-230 stopni C przez 2-3 minuty. W czasie grillowania nie obracaj bananów.
  4. Banany są upieczone, gdy na powierzchni skórki pojawią się charakterystyczne prążki.
  5. Obierz banany ze skórki, pokrój na ćwiartki i odstaw do ochłodzenia.

Serwowanie grillowanych bananów

Do sosu dodaj ugrillowane banany, podgrzej całość przez 2 - 3 minuty, czyli do momentu aż banany nie zaczną się zwijać. Banany z sosem ułóż na wydzielonej porcji lodów.
Smacznego!