Masz ochotę na słodki deser z grilla? Koniecznie musisz spróbować grillowanych bananów, które polecamy zwłaszcza, że można przygotować je na każdym rodzaju grilla.
Grillowane banany – składniki
Składniki główne:
- banany – 4 sztuki
- masło – 2 łyżki
Składniki na sos:
- masło – 125 g
- cukier brązowy- 125 g
- mielony cynamon – 1/4 łyżeczki
- likier bananowy – 4 łyżki
- rum – 125 ml
- gałka muszkatołowa – szczypta
- lody waniliowe – według uznania
Przygotowanie sosu
- W garnku rozpuść masło.
- Dodaj cynamon, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Mieszaj dopóki na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, po czym dodaj rum i likier bananowy. Dokładnie wymieszaj.
- Zapal długą zapałkę i przyłóż do sosu w celu flambiracji.
- Gdy płomień się wypali, sos jest gotowy do serwowania.
Grillowanie bananów
- Banany natnij wzdłuż, a miejsca przecięcia posmaruj masłem.
- Ułóż banany w skórkach na grillu, dzięki czemu nie ulegną one deformacji.
- Grilluj metodą bezpośrednią w temperaturze 175-230 stopni C przez 2-3 minuty. W czasie grillowania nie obracaj bananów.
- Banany są upieczone, gdy na powierzchni skórki pojawią się charakterystyczne prążki.
- Obierz banany ze skórki, pokrój na ćwiartki i odstaw do ochłodzenia.
Serwowanie grillowanych bananów
Do sosu dodaj ugrillowane banany, podgrzej całość przez 2 - 3 minuty, czyli do momentu aż banany nie zaczną się zwijać. Banany z sosem ułóż na wydzielonej porcji lodów.
Smacznego!