Owoce morza z grilla to świetne potrawy nie tylko na lato. Również w jesienne wieczory warto puścić wodze fantazji i pogrillować trochę wyrafinowanych potraw. Owoce morza mają wiele zalet: są lekkostrawne, kuszą wyglądem, konsystencją oraz oczywiście smakiem. Goście na pewno docenią niepowtarzalny smak owoców morza z rusztu. Tym razem przedstawiamy przepis na przegrzebki na desce cedrowej.
Podstawowe zasady przygotowania przegrzebków
Przegrzebki można przygotować na wiele sposobów: zamarynować, owinąć plastrami szynki i serwować z dodatkami, np. grillowanymi pomidorami. Jeśli grillujemy przegrzebki, to stosujemy metodę bezpośrednią (temperatura 175 - 230°C) lub wędzimy je w delikatnych i świeżych aromatach.
Jeśli przegrzebki kupiliśmy w muszlach, to należy je wyciągnąć i usunąć twardy mięsień boczny zwierający (zamykający).
Podczas grillowania nie możemy dopuścić do tego, by mięso za mocno się dopiekło lub wyszło surowe. Sygnałem prawidłowego ugrillowania przegrzebków jest utrata szklistego połysku zewnętrznej struktury mięsa.
Przegrzebki na desce cedrowej
W zaprezentowanym przepisie z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji. Przegrzebki serwowane są z sałatką kukurydzianą.
Składniki i marynata
- przegrzebki – 12 sztuk (około 50 g każdy)
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- sok z limonki – 5 łyżek
- miód – 1 łyżka
- sól morska – 1 łyżka
Składniki marynaty mieszamy, 3 łyżki odstawiamy, ponieważ posłużą jako dressing do sałatki. W pozostałej marynacie umieszczamy przegrzebki.
Składniki sałatki kukurydzianej
- kolby kukurydzy – 3 sztuki
- czerwona papryka – 1 sztuka
- czerwona cebula – 1/2 sztuki
- sos chilli – 1 łyżeczka
- mielony kminek rzymski – 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Grillowanie warzyw na sałatkę
Kukurydzę, paprykę i cebulę grillujemy metodą bezpośrednią, wcześniej zraszając oliwą. Grillujemy odpowiednio w czasie:
- kukurydza – 6-8 minut
- papryka – 10-12 minut
- cebula – 4 minuty
Warzywa zdejmujemy z grilla i odstawiamy do ostygnięcia. Z papryki ściągamy skórkę, usuwamy szypułki i nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Ziarna opieczonej kukurydzy odcinamy od kolby. Wszystko wkładamy do miski wraz z pozostałą częścią marynaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, sosem chilli i dokładnie mieszamy.
Grillowanie przegrzebków
Do grillowania przegrzebków niezbędna będzie deska cedrowa od Broil King, dzięki której owoce morza nabiorą wspaniałego, świeżego aromatu.
Deskę cedrową moczymy w wodzie przez około godzinę.
Namoczoną deskę umieszczamy nad żarem i czekamy aż zacznie się dymić (po około 5 - 10 minutach). Deskę przewracamy i ustawiamy na niej zamarynowane przegrzebki. Grillujemy przez około 25 - 30 minut, aż warstwa wierzchnia stwardnieje, a warstwa wewnętrzna pozostanie dalej szklista.
Przegrzebki serwujemy z grillowaną sałatką.