Szaszłyki z krewetek

Szaszłyki z krewetek to bardzo apetyczne danie z grilla zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Jak przygotować takie szaszłyki? Które krewetki wybrać i jakie przyprawy do nich dobrać? W jaki sposób grillować krewetki, by pozostały soczyste?

 

Jak przygotować krewetki?

Wybór najświeższych krewetek

W Polsce krewetki kupujemy zamrożone i należy rozmrażać je dopiero w domu. Taki wybór gwarantuje, że będą świeże. Jeśli kupimy krewetki ze stoiska, na którym leżą umieszczone w lodzie, to niestety nie będą najświeższe. W marketach krewetki często leżą zbyt długo i nasiąkają wodą.

Obieranie krewetek

Krewetki obieramy z pancerzyka wraz z odnóżami. By to zrobić, trzeba rozłamać pancerz przed ogonem, a sam ogon zostawić. Główkę odrywamy lub odcinamy. Ważne jest usuniecie wnętrzności (cienkie czarne jelito), co robimy poprzez delikatne wzdłużne nacięcie na grzbiecie i wyciągnięcie jelita za pomocą noża. Do grillowania wybierajmy te większe gatunki krewetek.

Nadziewanie krewetek

Na szpikulec drewniany lub szpadkę metalową nabijamy krewetki, równolegle do siebie, aby ogonki były po jednej stronie, z tym że pierwszą i ostatnią przebijamy tak, aby były obrócone wobec siebie o 180°. Takie ustawienie krewetek zapobiega zsuwaniu się z końca szpikulca i przekręcaniu.

Szaszłyki z krewetek – składniki

  • świeże krewetki – 1 kg
  • oliwa z oliwek
  • papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • mielony kminek rzymski – 1/2 łyżeczki
  • sól morska – 3/4 łyżeczki
  • mielony pieprz – 1/2 łyżeczki

Szaszłyki z krewetek – przygotowanie

Składniki sypkie (przyprawy) mieszamy w miseczce. Dodajemy oliwę z oliwek, by stworzyć zaprawę. Następnie umieszczamy w niej krewetki i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut.

 

Metoda grillowania szaszłyków z krewetek

Do grillowania używamy moczonych wcześniej szpikulców drewnianych. Niektóre marki zalecają używanie metalowych szpadelek. Nabite krewetki kładziemy na perforowanej płycie lub na specjalnej konstrukcji na szpadelki.

Szaszłyki z krewetek grillujemy metodą bezpośrednią w zakresie temperatur 230 - 290°C przez około 2 - 4  minuty i odwracamy podczas grillowania tylko raz.

Serwujemy z dodatkami, na przykład z sosem awokado lub remoulade – wyśmienitymi dodatkami do krewetek.