Kurczak grillowany w całości to pyszna i aromatyczna potrawa, szczególnie jeśli dodamy do niego orzeźwiającą marynatę i zastosowujemy wiórki do wędzenia - najlepiej wiśniowe. Jak przygotować kurczaka, by nie stracił soczystości?
Kurczak grillowany w dymie wiśniowym – składniki podstawowe
- kurczak – 1,2-1,5 kg
- marynata
- wiórki wiśniowe – 150-200 g
Składniki marynaty
- cytryna – 1/2 sztuki
- pomarańcza – 1/2 sztuki
- cebula – 1/4 sztuki
- czosnek – 1/4 główki
- cukier brązowy – 3 łyżki
- czarny pieprz mielony – 1 łyżeczka
- papryka w proszku – 1 łyżeczka
- chilli mielone – 1 łyżeczka
- sól morska – 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia marynaty
Z połówek cytryny i pomarańczy zetrzyj skórki, wysyp na rozgrzaną patelnię i mieszaj do lekkiego zarumienienia. Do pojemnika wsyp podpieczone skórki i resztę składników. Chilli opcjonalnie można wyeliminować, jeśli nie chcesz uzyskać ostrego smaku. Marynata może być przechowywana w pojemniku w ciemnym miejscu.
Sposób przyrządzania kurczaka
- Po wyciągnięciu kurczaka z lodówki odstaw go na bok, aby osiągnął temperaturę pokojową. Całego natrzyj przygotowaną marynatą, włóż do środka połówkę cytryny i pomarańczy.
- Wiórki zamocz w wodzie na 30 minut.
- Rozgrzej grill (węglowy lub gazowy) do temperatury 150-175°C do metody pośredniej.
- Wiórki wiśniowe umieść w wędzarce i połóż na aromatyzerach lub wysyp równomiernie na żar, jeśli grillujesz na grillu węglowym.
- Kurczaka umieść pośrodku źródeł ciepła, nie bezpośrednio nad nimi. Pod potrawą umieść tackę, aby skapujący tłuszcz aromatyzował potrawę.
- Kurczaka grilluj metodą pośrednią przez 45 - 60 minut. Gdy nakłujesz udko kurczaka i wypłynie z niego przezroczysty sok to znaczy, że potrawa jest gotowa. Najpewniejszym sposobem jest pomiar temperatury mięsa przy kości sondą – temperatura powinna wynosić około 70 - 72°C.
- Kurczaka ściągnij z rusztu i odstaw na bok na około 10 minut.
- Serwuj z sałatką i ziemniakami lub innymi dodatkami.
Smacznego!