Ryby z grilla smakują wyśmienicie. Wystarczy delikatna marynata oraz odpowiednie ustawienie temperatury, by mięso było aromatyczne i soczyste. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pstrąga grillowanego w całości. Grillowanie tej ryby zajmuje mniej niż 10 minut.
Składniki na marynatę
- rozmaryn świeży – 4 gałązki
- tymianek świeży – 4 gałązki
- czosnek – 1 ząbek
- wino białe wytrawne – 30 ml
- oliwa z oliwek – 30 ml
- sól
- pieprz
Podane składniki wystarczają na zamarynowanie pstrąga o wadze 1 kg.
Przygotowanie marynaty
- Czosnek zmiażdż w prasce.
- Jedną gałązkę rozmarynu i tymianku drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
- Odstaw marynatę na 30 minut.
Przygotowanie pstrąga przed pieczeniem
- Rybę ponacinaj w odstępie 2 cm.
- Polej kilkakrotnie marynatą i odstaw na 30 minut.
- Po 30 minutach nafaszeruj rybę plastrami cytryny i pozostałymi gałązkami rozmarynu i tymianku.
- Dopraw pstrąga solą i pieprzem.
Grillowanie pstrąga w całości
Przygotuj grill do grillowania bezpośredniego. Temperatura powinna wynosić 150 - 180°C. Rybę umieść na ruszcie lub w specjalnym koszu. Grilluj każdą stronę przez 3 - 4 minuty. Pstrąg ugrillowany w całości wyśmienicie smakuje solo, ale możesz serwować go również z ulubionymi dodatkami.