Szybkie sałatki na sezon grillowania

Przedsmak grillowania

Już niebawem zawita do nas maj,  piękny maj… A wraz z nim majówka, a jak wiadomo nieodłącznym elementem udanej majówki jest otwarcie sezonu grillowego! Pyszne grillowane mięsa, kiełbaski czy warzywa…  Na sam ich widok wzbiera apetyt, a smak i aromat zachwycają wyjątkowością. Warzywa to świetny dodatek do grillowanych potraw, szczególnie do każdego gatunku mięsa. Kuszeni kulinarną fantazją i inwencją chętnie przyrządzamy różne dodatki, a najbardziej  w postaci sałatek.
Maj jest miesiącem w którym targi, bazarki i warzywniaki aż pęcznieją pod ogromem nowalijek, z których możemy wyczarować prawdziwe cuda. Tym bardziej apetyczne są kolejne miesiące, gdzie wybór świeżych warzyw jest coraz większy. Pomidory, sałata, ogórki, rzodkiewka czy szczypiorek - to właśnie one są najchętniej wybieranymi składnikami do naszych sałatkowych miksów. Kiedy dołożymy do zestawu rukolę lub roszpunkę, efekt wyjątkowego dania jest gwarantowany. Co z czym łączyć i co z czym się je - o tym w poniższym rozwinięciu.


Szybkie sałatki do steków

Każdy grillowicz zapewne uwielbia steki z rusztu. Różowe, średnio wysmażone, soczyste.. Perfekcyjne dania zachwycają gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aby tę perfekcję osiągnąć, do steków warto skomponować dobrą sałatkę. Szybka w przygotowaniu, z sezonowych składników, zachwycająca swą prostotą może stać się hitem. Propozycją pierwszej sałatki świetnie pasującą do grillowanych steków jest sałatka ze szpinaku. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Wystarczy włożyć liście szpinaku do miseczki, dodać nasiona granatu, odrobinę pieprzu i soli oraz niewielką ilość oliwy z oliwek połączonej z sokiem z limonki. Na talerzu taki mix wygląda super i równie dobrze smakuje.


Kolejna proponowaną sałatką, którą można połączyć ze stekiem jest sałatka przygotowana z mixu sałat:

  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona papryka
  • czarne oliwki
  • ogórek wężowy

Pełnię smaku doda jej lekki dressing, w którego skład wchodzą olej rzepakowy, odrobina wody, musztarda, miód i ocet balsamiczny oraz sól i świeżo mielony pieprz. Proporcje możemy ustalać dowolnie w zależności od ulubionych warzyw oraz intensywności sosu jaką chcemy uzyskać. Co jeszcze pasuje do naszego wyśmienitego steka? Sałatka z avocado z dodatkiem oliwek. Po raz kolejny stawiamy na prostotę i oryginalny smak. Do jej przyrządzenia potrzebna jest:

  • sałata
  • czerwona papryka
  • czerwona cebulka
  • avocado
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe

Warzywa kroimy w dowolną formę, skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku i sałatka gotowa! Takie połączenia podkręcą smak grillowanych potraw, a przy okazji możemy poczuć się choć trochę „fit” patrząc na tak piękny talerz.

 

Szybkie sałatki do ryb

Dużą popularnością cieszą się również w sezonie grillowym ryby. Pstrąg, halibut czy łosoś - każda z nich z odpowiednią mieszanką przypraw może stanowić genialne dopełnienie każdej imprezy. Aby danie rybne smakowało, warto dodać prostą lecz efektowną sałatkę. Pierwszą z tych, proponowanych do naszej grillowanej ryby jest sałatka z cytrusem, a dokładnie z pomarańczą. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • sałata lodowa
  • świeża pomarańcza
  • koperek
  • sos ziołowy
  • olej z pestek winogron

Czas przygotowania to około 15 minut, a jedna porcja w połączeniu z właściwą rybą nasyci 4 osoby.


Kolejnym świetnym dodatkiem na przykład do grillowanego łososia jest sałatka z botwiną. Szybka w przygotowaniu, a na talerzu prezentuje się fenomenalnie. Czego potrzebujemy aby spoić ją w idealną całość:

  • pęczek botwinki
  • kilka liści sałaty
  • ogórek gruntowy
  • pomidor
  • rzodkiewki
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • odrobina wody

Chcąc podnieść smak sałatki, możemy dodać także ulubione zioła. Podawać możemy ją zarówno obok przepysznego łososia, jak również  innej faworyzowanej ryby. Efekt smakowy, jak i walory estetyczne zapewnione.