Zaprawy podkreślają smak sałatek i świetnie współgrają smakowo z marynowanym grillowanym mięsem. Przedstawiamy 5 najpopularniejszych sosów do sałatek.
Sos winegret uniwersalny do sałatek ze świeżych warzyw – przepis
Składniki
- oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- ocet balsamiczny lub ocet winny – 1/4 szklanki
- sól morska – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Przygotowanie
Ważna jest kolejność mieszania. Najpierw do octu dodaj sól i pieprz i wymieszaj używając trzepaczki albo miksera. Następnie, ciągle miksując, dodaj dawkami strużki oliwy do uzyskania jednorodnej zawiesiny. Sos przygotuj zaraz przed zaserwowaniem sałatek. Jeśli odstawisz go na dłużej, składniki ulegną wytrąceniu.
Zaprawa serowa do sałatek o słodkim posmaku – przepis
Składniki
- twaróg chudy – 130 g
- śmietana gęsta – 4 łyżki
- ser żółty starty drobno – 3 łyżki
- gałka muszkatołowa – szczypta
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Przygotowanie
Wymieszaj twaróg ze śmietaną, by uzyskać jednolitą masę. Dodaj ser żółty i resztę składników. Ponownie dobrze wymieszaj.
Zaprawa musztardowa uniwersalna do sałatek ze świeżych warzyw – przepis
Składniki
- oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- ocet balsamiczny lub ocet winny – 1/4 szklanki
- musztarda pikantna – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- sól morska – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Przygotowanie
W przypadku tej zaprawy ważna jest kolejność mieszania. Najpierw do octu dodaj sól i wymieszaj używając trzepaczki albo miksera. Dodaj musztardę i wymieszaj jednolicie. Następnie dodaj pieprz i miód i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciągle miksując dodaj dawkami strużki oliwy, aż uzyskasz gładką zawiesinę. Zaprawę przygotuj na moment przed podaniem sałatki.
Zaprawa z bazylią do sałatki z pomidorów – przepis
Składniki
- oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- ocet balsamiczny lub ocet winny – 1/5 szklanki
- bazylia – kilka listków
- orzechy cedrowe – 40 g
- czosnek – 1 ząbek
- cukier – płaska łyżeczka
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Przygotowanie
Upraż na patelni orzechy na złoty kolor. Zmiksuj uprażone orzechy, listki bazylii i przepuszczony przez praskę czosnek na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania wsyp cukier, sól, pieprz, a następnie strużkami wlej ocet i oliwę.
Zaprawa grecka – przepis
Składniki
- oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- bryndza pokruszona – 1/4 szklanki
- cytryna – 1/2 sztuki
- musztarda Dijon – płaska łyżeczka
- oliwki – 5 sztuk
- mięta – kilka listków
- czosnek – mały ząbek
- sól – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Wyciśnij sok z połówki cytryny. Czosnek zmiażdż w prasce. Mieszaj mikserem sok z cytryny, czosnek, musztardę i sól do momentu aż sól się rozpuści. Nie przerywając miksowania dodaj strużki oliwy, bryndzę, posiekaną na drobno miętę i pokrojone na drobno oliwki bez pestek.