Sosy do grilla

Jakie sosy do grilla warto przyrządzić? Oprócz standardowego sosu barbecue i majonezowego, proponujemy również sos tzatziki świetnie podkreślający smak mięsa, a także specjalny sos do ryb. Z kolei do dziczyzny świetnie sprawdzi się sos cumberland. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami.

 

Sos barbecue uniwersalny

Składniki

  • puszka pomidorów (425 ml) – 1 sztuka
  • musztarda – 3 łyżki
  • ocet jabłkowy – 3 łyżki
  • oregano mielone sypkie – pół łyżeczki
  • cukier brązowy – 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • sól – szczypta

Przepis

Zawartość puszki zmiksuj blenderem, by uzyskać gęstą konsystencję. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz musztardy. Otrzymaną zawiesinę doprowadź do wrzenia, po czym dodaj musztardę i odstaw do naturalnego ostudzenia.

 

Sos majonezowy uniwersalny

Składniki

  • oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
  • olej słonecznikowy – 1/4 szklanki
  • cytryna średniej wielkości – 1 sztuka
  • żółtko z jaja – 1 sztuka
  • ocet balsamiczny biały lub winny biały – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Przepis

Z cytryny wyciśnij sok. W szklanej misce wymieszaj mikserem sok z cytryny z żółtkiem. Do zmiksowanej zawiesiny dodaj sól, cukier, ocet i ponownie zmiksuj mikserem. Podczas miksowania dodawaj w małych dawkach olej z oliwek i olej słonecznikowy.

 

Sos tzatziki

Składniki

  • jogurt naturalny grecki  500 ml (12% tłuszczu) – 1 opakowanie
  • serek naturalny do sałatek – 1 średnie opakowanie
  • ogórek surowy – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • sól – szczypta

Przepis

Ogórka poszatkuj na tarce z podłużnym oczkiem, zmieszaj z solą i odstaw na sitko do naturalnego odsączenia lub nie czekając odsącz w dłoni. Czosnek zmiażdż w prasce. W misce szklanej wymieszaj wszystkie składniki.

 

Sos imbirowo-miodowy do ryby

Składniki

  • olej sezamowy – 1/2 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżeczka
  • cebula biała średniej wielkości – 1 sztuka
  • wino wytrawne (15 - 20%) – 1 łyżka
  • korzeń imbiru – mały kawałek
  • pieprz czerwony – szczypta

Przepis

Cebulę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. W szklanej misce wymieszaj wszystkie składniki. Uzyskaną mieszaninę podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstaw do naturalnego schłodzenia.

 

Sos cumberland do wołowiny i dziczyzny

Składniki

  • czerwone wino wytrawne – 1/4 szklanki
  • cytryna średniej wielkości – 1 sztuka
  • pomarańcza średniej wielkości – 1 sztuka
  • dżem z czerwonej porzeczki – pół słoika (220 g)
  • chrzan tarty – 1 łyżeczka
  • gorczyca – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • sól – szczypta

Przepis

Z połówek cytryny i pomarańczy wyciśnij sok na wyciskarce. Obierz pomarańczę i cytrynę ze skórki, pokrój skórki w paseczki, dodaj 4 łyżki wina i gotuj przez 3 minuty, po czym odstaw. Następnie dżem doprowadź do wrzenia i dodaj ugotowane skórki, wymieszaj i całość gotuj jeszcze przez 2 minuty. Po odstawieniu dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw do naturalnego schłodzenia.