Jakie sosy do grilla warto przyrządzić? Oprócz standardowego sosu barbecue i majonezowego, proponujemy również sos tzatziki świetnie podkreślający smak mięsa, a także specjalny sos do ryb. Z kolei do dziczyzny świetnie sprawdzi się sos cumberland. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami.
Sos barbecue uniwersalny
Składniki
- puszka pomidorów (425 ml) – 1 sztuka
- musztarda – 3 łyżki
- ocet jabłkowy – 3 łyżki
- oregano mielone sypkie – pół łyżeczki
- cukier brązowy – 4 łyżki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- sól – szczypta
Przepis
Zawartość puszki zmiksuj blenderem, by uzyskać gęstą konsystencję. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz musztardy. Otrzymaną zawiesinę doprowadź do wrzenia, po czym dodaj musztardę i odstaw do naturalnego ostudzenia.
Sos majonezowy uniwersalny
Składniki
- oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
- olej słonecznikowy – 1/4 szklanki
- cytryna średniej wielkości – 1 sztuka
- żółtko z jaja – 1 sztuka
- ocet balsamiczny biały lub winny biały – 1 łyżka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
Przepis
Z cytryny wyciśnij sok. W szklanej misce wymieszaj mikserem sok z cytryny z żółtkiem. Do zmiksowanej zawiesiny dodaj sól, cukier, ocet i ponownie zmiksuj mikserem. Podczas miksowania dodawaj w małych dawkach olej z oliwek i olej słonecznikowy.
Sos tzatziki
Składniki
- jogurt naturalny grecki 500 ml (12% tłuszczu) – 1 opakowanie
- serek naturalny do sałatek – 1 średnie opakowanie
- ogórek surowy – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- sól – szczypta
Przepis
Ogórka poszatkuj na tarce z podłużnym oczkiem, zmieszaj z solą i odstaw na sitko do naturalnego odsączenia lub nie czekając odsącz w dłoni. Czosnek zmiażdż w prasce. W misce szklanej wymieszaj wszystkie składniki.
Sos imbirowo-miodowy do ryby
Składniki
- olej sezamowy – 1/2 łyżki
- sos sojowy – 1 łyżka
- miód – 1 łyżeczka
- cebula biała średniej wielkości – 1 sztuka
- wino wytrawne (15 - 20%) – 1 łyżka
- korzeń imbiru – mały kawałek
- pieprz czerwony – szczypta
Przepis
Cebulę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. W szklanej misce wymieszaj wszystkie składniki. Uzyskaną mieszaninę podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstaw do naturalnego schłodzenia.
Sos cumberland do wołowiny i dziczyzny
Składniki
- czerwone wino wytrawne – 1/4 szklanki
- cytryna średniej wielkości – 1 sztuka
- pomarańcza średniej wielkości – 1 sztuka
- dżem z czerwonej porzeczki – pół słoika (220 g)
- chrzan tarty – 1 łyżeczka
- gorczyca – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – szczypta
- sól – szczypta
Przepis
Z połówek cytryny i pomarańczy wyciśnij sok na wyciskarce. Obierz pomarańczę i cytrynę ze skórki, pokrój skórki w paseczki, dodaj 4 łyżki wina i gotuj przez 3 minuty, po czym odstaw. Następnie dżem doprowadź do wrzenia i dodaj ugotowane skórki, wymieszaj i całość gotuj jeszcze przez 2 minuty. Po odstawieniu dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw do naturalnego schłodzenia.