Marynaty na grilla

Marynaty podkreślają smak każdej grillowanej potrawy. Jaką marynatę wybrać do wołowiny, jaką do baraniny, a jaką do drobiu? W czym zamarynować warzywa, a w czym owoce morza?

 

Marynata do mięsa uniwersalna na bazie octu winnego

Składniki

  • oliwa
  • ocet winny – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula biała – 2 główki
  • olej sezamowy – 6 łyżek
  • goździki – 2 ziarna
  • tymianek – 4 gałązki
  • rumianek – 3 gałązki
  • liście laurowe – dwie sztuki
  • cynamon – szczypta
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – szczypta

Przepis

Do małej szklanej miski dodaj ocet, cukier oraz sól i mieszaj do momentu rozpuszczenia składników. Zrób wywar z liści laurowych, gotując liście w 50 ml wody przez 1,5 - 2 minuty, a potem schładzając do temperatury pokojowej. Przygotuj posiekaną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Do miski dodaj kolejno przygotowane składniki i cała resztę: olej sezamowy, goździki, tymianek, rozmaryn, cynamon. Wszystko zalej oliwą do uzyskania stężonej konsystencji. Marynatą polej kawałki mięsa. Zamarynowane mięso odstaw do lodówki na około 12 minut.

 

Marynata do wołowiny i baraniny

Składniki

  • koniak – 2 łyżki
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki
  • cebula biała – 2 duże sztuki
  • cytryna – 1 sztuka
  • goździki – 1/2 łyżeczki
  • koperek suszony – 2 łyżeczki
  • kolendra posiekana – 3 łyżki
  • bazylia posiekana – 3 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • sól – 3 łyżeczki

Przepis

Z cytryny wyciśnij sok, a skórę zetrzyj. Porcje mięsa umieść w misce szklanej, oprósz wcześniej rozgniecionym pieprzem, polej sokiem z cytryny, posyp startą skórką i wymieszaj. Do zawartości dodaj posiekane na drobno cebule, polej koniakiem, octem i posyp wszystkimi ziołami wymienionymi w spisie. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 8 godzin.

 

Marynata do drobiu

  • jogurt naturalny – 250 ml
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula klasyczna – 1 średnia główka
  • imbir – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny ziarnisty – 1/2 łyżeczki
  • kardamon – szczypta
  • sól – szczypta

Przepis

Cebulę posiekaj drobno, pieprz rozgnieć, a czosnek zmiażdż w prasce. Porcje drobiu umieść w misce szklanej. Dodaj w dowolnej kolejności składniki. Po wymieszaniu przykryj miskę i odstaw zawartość na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

Marynata do ryb i owoców morza

Składniki

  • oliwa – 2-3 łyżki
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • ketchup – 4 łyżeczki
  • czosnek – 4 ząbki
  • gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona – 4 łyżeczki
  • pieprz czarny ziarnisty – 4 łyżeczki
  • nasiona kolendry – 4 łyżeczki
  • cukier – 4 łyżeczki
  • pieprz chili – szczypta
  • korzeń imbiru – niewielki kawałek

Przepis

Imbir zetrzyj, czosnek zmiażdż w prasce, z cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Marynatą polej rybę lub owoce morza i odstaw do lodówki na 4 godziny.

 

Marynata do warzyw i grzybów

Składniki

  • oliwa z oliwek – 150 ml
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • bazylia – kilka listków

Przepis

Z cytryny wyciśnij sok, bazylię posiekaj, a czosnek zmiażdż w prasce. W szklanej misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Warzywa polej marynatą, przykryj hermetycznie folią i odstaw do lodówki na ok. godzinę.