Marynaty podkreślają smak każdej grillowanej potrawy. Jaką marynatę wybrać do wołowiny, jaką do baraniny, a jaką do drobiu? W czym zamarynować warzywa, a w czym owoce morza?
Marynata do mięsa uniwersalna na bazie octu winnego
Składniki
- oliwa
- ocet winny – 2 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- cebula biała – 2 główki
- olej sezamowy – 6 łyżek
- goździki – 2 ziarna
- tymianek – 4 gałązki
- rumianek – 3 gałązki
- liście laurowe – dwie sztuki
- cynamon – szczypta
- cukier – 1 łyżka
- sól – szczypta
Przepis
Do małej szklanej miski dodaj ocet, cukier oraz sól i mieszaj do momentu rozpuszczenia składników. Zrób wywar z liści laurowych, gotując liście w 50 ml wody przez 1,5 - 2 minuty, a potem schładzając do temperatury pokojowej. Przygotuj posiekaną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Do miski dodaj kolejno przygotowane składniki i cała resztę: olej sezamowy, goździki, tymianek, rozmaryn, cynamon. Wszystko zalej oliwą do uzyskania stężonej konsystencji. Marynatą polej kawałki mięsa. Zamarynowane mięso odstaw do lodówki na około 12 minut.
Marynata do wołowiny i baraniny
Składniki
- koniak – 2 łyżki
- ocet jabłkowy – 2 łyżki
- cebula biała – 2 duże sztuki
- cytryna – 1 sztuka
- goździki – 1/2 łyżeczki
- koperek suszony – 2 łyżeczki
- kolendra posiekana – 3 łyżki
- bazylia posiekana – 3 łyżki
- pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka
- ziele angielskie – kilka ziaren
- sól – 3 łyżeczki
Przepis
Z cytryny wyciśnij sok, a skórę zetrzyj. Porcje mięsa umieść w misce szklanej, oprósz wcześniej rozgniecionym pieprzem, polej sokiem z cytryny, posyp startą skórką i wymieszaj. Do zawartości dodaj posiekane na drobno cebule, polej koniakiem, octem i posyp wszystkimi ziołami wymienionymi w spisie. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 8 godzin.
Marynata do drobiu
- jogurt naturalny – 250 ml
- czosnek – 1 ząbek
- cebula klasyczna – 1 średnia główka
- imbir – 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny ziarnisty – 1/2 łyżeczki
- kardamon – szczypta
- sól – szczypta
Przepis
Cebulę posiekaj drobno, pieprz rozgnieć, a czosnek zmiażdż w prasce. Porcje drobiu umieść w misce szklanej. Dodaj w dowolnej kolejności składniki. Po wymieszaniu przykryj miskę i odstaw zawartość na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Marynata do ryb i owoców morza
Składniki
- oliwa – 2-3 łyżki
- cytryna – 1/2 sztuki
- ketchup – 4 łyżeczki
- czosnek – 4 ząbki
- gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- papryka słodka mielona – 4 łyżeczki
- pieprz czarny ziarnisty – 4 łyżeczki
- nasiona kolendry – 4 łyżeczki
- cukier – 4 łyżeczki
- pieprz chili – szczypta
- korzeń imbiru – niewielki kawałek
Przepis
Imbir zetrzyj, czosnek zmiażdż w prasce, z cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Marynatą polej rybę lub owoce morza i odstaw do lodówki na 4 godziny.
Marynata do warzyw i grzybów
Składniki
- oliwa z oliwek – 150 ml
- cytryna – 1/2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- bazylia – kilka listków
Przepis
Z cytryny wyciśnij sok, bazylię posiekaj, a czosnek zmiażdż w prasce. W szklanej misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Warzywa polej marynatą, przykryj hermetycznie folią i odstaw do lodówki na ok. godzinę.