Łosoś na cedrze – składniki
Z podanych składników uzyskamy 4 porcje potrawy.
Składniki główne
- filet z łososia – około 1 kg
- cukier brązowy – 100 g
- sól
- pieprz czarny zmielony
Składniki na sos
- oliwa z oliwek – ¼ szklanki
- orzechy laskowe delikatnie uprażone – 50 g
- chleb pszenny – 2 kromki
- cytryna – 1/2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki – pęczek
- sól morska gruba – 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie sosu
Orzechy i czosnek zmiksuj w blenderze. Kromki chleba zamocz, odciśnij, a następnie dodaj do orzechów. Dolej również sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko wymieszaj blenderem, sukcesywnie dodawaj oliwę podczas miksowania. Po uzyskaniu konsystencji roztworu, dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj.
Grillowanie łososia
Fileta pokrój na porcje w poprzek, bez naruszenia skóry. Przypraw solą i pieprzem, stronę mięsną posyp brązowym cukrem.
Przed grillowaniem mocz deskę cedrową w roztworze wody z solą przez około godzinę. Rozgrzej grill do temperatury rzędu 175 - 220°C. Łososia należy grillować techniką tradycyjną (bezpośrednio nad źródłem ciepła) przez 20 - 30 minut.
Deskę połóż na rozgrzany ruszt i zostaw na około 5 minut. Gdy deska zacznie się dymić, odwróć ją do góry gorącą powierzchnią i ułóż na niej przygotowane filety skórą do gorącej deski. Zamknij pokrywę grilla na 20 - 30 minut. Po 20 minutach sprawdź, czy ryba jest gotowa. Jeśli nie, to grilluj jeszcze chwilę. Upieczoną rybę serwuj z dodatkiem przygotowanego wcześniej sosu.