Jedną z najlepszych ryb do grillowania jest pstrąg. Wystarczy kilka przypraw, godzina marynowania i dosłownie kwadrans, by uzyskać pyszną i aromatyczną potrawę. Przepisów na pstrąga z grilla jest wiele, a my tym razem proponujemy rybę o delikatnie cytrusowym aromacie podawaną z sosem paprykowym. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na pstrąga z grilla
Składniki marynaty:
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- pomarańcza – 1 sztuka
- sos sojowy – 2 łyżki
- imbir – mały kawałek
- sól
- pieprz czarny mielony
Składniki do sosu:
- papryka czerwona – 2 sztuki
- miód – 1 łyżeczka
- papryka czerwona mielona
- sól
- pieprz czarny mielony
Marynowanie pstrąga
Do naczynia szklanego wlej wyciśnięty z pomarańczy sok, starty korzeń z imbiru, sos sojowy, oliwę i szczyptę pieprzu. Wszystko wymieszaj. Do naczynia włóż wyporcjowane filety (o wadze ok. 0,7 - 0,8 kg), wszystko wymieszaj, przykryj folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po wskazanym czasie wyciągnij filety z naczynia, pozwól im dojść do pokojowej temperatury i osusz na ręczniku papierowym.
Grillowanie pstrąga
Rozgrzej grill do temperatury 230 - 290°C do metody bezpośredniej (grillowanie bezpośrednio nad źródłem ciepła). Połóż na ruszt przygotowane 2 sztuki papryki potrzebnej do zrobienia sosu i opiekaj przez 4 - 6 minut. Paprykę usuń z rusztu, gdy na jej skórce pojawią się pęcherzyki.
Po usunięciu papryki, połóż na ruszcie folię aluminiową. Na folii ułóż pstrągi, mięsem w stronę rusztu. Całkowity czas pieczenia wynosi około 6 - 8 minut. Filety należy przewrócić na drugą stronę, gdy mięso będzie odchodzić od folii.
Przygotowanie sosu
Ugrillowaną paprykę przykryj folią do wystygnięcia. Po wystygnięciu nadpieczoną skórkę usuń, a miąższ drobno posiekaj i włóż do szklanego naczynia. Do naczynia dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Polej sosem ugrillowane porcje pstrąga i zaserwuj.