Łosoś w marynacie cytrynowo-rozmarynowej serwowany z miksem grillowanych warzyw. Brzmi smakowicie? Zapoznajcie się z naszym przepisem i koniecznie go wypróbujcie!
Łosoś z grilla z warzywami – przepis
Składniki marynaty:
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
- zielona pietruszka – pęczek
- rozmaryn – kilka listków
- sól
- pieprz czarny mielony
Składniki miksu warzywnego
- cukinia średniej wielkości – 1 sztuka
- marchew – 2 sztuki
- papryka czerwona średniej wielkości – 1 sztuka
- papryka żółta średniej wielkości – 1 sztuka
- papryka zielona średniej wielkości – 1 sztuka
- olej – 5 łyżek
- curry – ½ łyżki
- sól
Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki, natomiast paprykę na kawałki. Warzywa umieść na folii aluminiowej, polej olejem i zawiń.
Marynowanie łososia
Do naczynia szklanego włóż posiekaną drobno zieleninę (pietruszkę, rozmaryn), dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny i oliwę z oliwek. Filet 0,5 kilogramowy pokrój na porcje wg uznania. Porcje przypraw solą, pieprzem i posmaruj marynatą, używając pędzelka silikonowego i pozostaw w naczyniu z resztą marynaty. Odstaw naczynie do lodówki pod przykryciem na 3 - 4 godziny, przewracając od czasu do czasu kawałki w środku naczynia. Po podanym czasie wyciągnij filety z naczynia, pozwól dojść do pokojowej temperatury i osusz na ręczniku papierowym.
Grillowanie łososia i warzyw
Rozgrzej grill do temperatury 230 - 290°C do metody bezpośredniej (grillowanie bezpośrednio nad źródłem ciepła). Osuszone filety umieść na rozgrzanym, czystym ruszcie mięsem do rusztu. Całkowity czas pieczenia wynosi około 6 - 8 minut. Przewrócić na drugą stronę, gdy potrawa będzie odchodzić od rusztu.
Po dwóch minutach pieczenia połóż w tej samej strefie ciepła warzywa zawinięte w folię. Całkowity czas pieczenia warzyw wynosi 6 minut. Po upieczeniu warzywa rozłóż na talerzu, a obok umieść łososia. Dobierz sos według uznania. Do ryb szczególnie polecamy sos imbirowo-miodowy.