Jak wybrać najlepszego łososia? Na co zwrócić uwagę, by kupić świeżą rybę? Wybrać rybę mrożoną czy świeżą? Czy lepiej kupić jednego okazałego łososia czy dwie mniejsze sztuki? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego mini poradnika.
Dlaczego łosoś na grilla?
Łosoś to nasza ulubiona ryba. Jest smaczna, zdrowa, delikatna, soczysta, właściwie nie zawiera ości. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (EPA i DHA), wielu witamin – A, D, E, PP i witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych jak magnez, selen, jod, wapń. W dodatku łosoś świetnie sprawdza się podczas grillowania, ponieważ posiada zwarte mięso.
Jak wybrać dobrego łososia
Wybierając łososia trzeba koniecznie sprawdzić, skąd on pochodzi. Najwartościowsze są ryby dzikie, czyli łososie pacyficzne lub atlantyckie. Łososie hodowlane nie posiadają już takich wartości, a poza tym często słyszymy, że ich mięso może być barwione, a same ryby karmione antybiotykami. Jeśli tylko możemy kupić łososia dzikiego, to właśnie takie gatunki wybierajmy. A podczas zakupu kierujmy się następującymi zasadami:
- przy zakupie całej sztuki należy sprawdzać sprężystość mięsa, kolor skrzeli (czerwony kolor), barwę oczu, która powinna być błyszcząca a nie mętna;
- lepiej jest kupić rybę małą, bo mamy gwarancję, ze jest to ryba młoda, zawiera mniej zanieczyszczeń;
- skóra łososia powinna być twarda, bez zabarwień i plam;
- należy unikać ryby z intensywnym zapachem;
- lepiej kupić rybą niemrożoną;
- rybę należy rozmrażać w lodówce.
Tych kilka wskazówek powinni pomóc w wyborze odpowiedniej ryby. A jeśli lubisz przyrządzać łososia na grillu to koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami: