Kurczak grillowany na puszce piwa

Przygotowanie zaprawy

Składniki:

  • Oliwa z oliwek - ¼ szklanki
  • Rozmaryn - kilka listków
  • Sól morska - ¼ łyżeczki
  • Pieprz czarny - ¼ łyżeczki

Posiekaj na drobno liście rozmarynu (parę zostaw aby wrzucić do puszki z piwem). Wszystkie składniki zmieszaj w oliwie.

 

Marynowanie

Rozprowadź marynatę na całej powierzchni kurczaka posługując się pędzelkiem silikonowym, w celu głębszego wniknięcia w strukturę mięsa.

 

Grillowanie

Kurczaka wyciągnij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej. Z puszki piwa odlej 2/3 napoju i włóż do środka puszki pozostałe listki rozmarynu. W otwór po patroszeniu włóż puszkę w taki sposób, aby kurczak utrzymał się w pozycji pionowej na puszce. Na rynku jest rekomendowany specjalny stojak do wypieku kurczaku z piwem, który stabilnie utrzymuje potrawę podczas grillowania.
Grillowanie kurczaka z puszką piwa zaleca się metoda pośrednią. Grill doprowadź do temperatury około 170°C. Nie ma znaczenia czy grillujemy na grillu gazowym czy węglowym. Przewidywany czas grillowania jest rzędu 1,5 godziny. Testem czy mięso się upiekło jest sączenie się przeźroczystego soku po nakłuciu szpikulcem lub nożem. Gdy sok jest mętny i czerwonawy, należy jeszcze grillować. Po grillowaniu odstaw kurczaka na bok pod folią na pięć minut.