Klasyczne grillowane udka i podudzia z kurczaka

Przygotowanie marynaty

Składniki:

  • Czosnek - 2 małe ząbki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Cebula ¼
  • Pieprz cayenne - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Sól morska - 4 łyżeczki

 

Przepis na marynatę

Do naczynia z 400 ml wody dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Wcześniej czosnek przepuść przez praskę, a cebulę drobno posiekaj. Zawartość podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut aż do rozpuszczenia soli. Podczas podgrzewania kilka razy zamieszaj. Odstaw, dodaj około 250 ml wody, przykryj i włóż do lodówki w celu schłodzenia na 1 godzinę. Do schłodzonej zaprawy dodaj 4 udka i 4 paluszki i wstaw na okres minimum 12 godzin do lodówki pod przykryciem, aby nie przesiąkły innym aromatem.

 

Grillowanie

Przed grillowaniem wyciągnij porcję z marynaty, osusz w papierowym ręczniku i odstaw na bok w celu dojścia do pokojowej temperatury. Rekomenduje się grillowanie techniką pośrednią. Przygotuj grill węglowy do temperatury około 170°C z tacką pod rusztem. W przypadku grilla gazowego 3-palnikowego włącz palniki boczne, a środkowy pozostaw wyłączony. Piekarnik nagrzewaj do poziomu 170°C. Na ruszt środkowy tak przygotowanego grilla (metoda konwekcyjna) połóż potrawy i piecz przez okres do 40 minut.
Po zadanym czasie nakłuj potrawę. Wypływający transparentny sok jest sygnałem upieczenia potrawy. Ściągnij szczypcami porcję z rusztu i odstaw na 5 minut dla ochłonięcia przykrywając folią, po czym zaserwuj z wybranym warzywnym dodatkiem.