Przystawka do zimnego wędzenia Alu-Cynk Borniak
Jedną z ciekawych technik jest wędzenie na zimno, uważane za wyjątkowo wyszukaną formę wędzenia. Ma ono szereg zwolenników ceniących je za jedyny w swoim rodzaju smak i aromat wyrobów.
Jedną z ciekawych technik jest wędzenie na zimno, uważane za wyjątkowo wyszukaną formę wędzenia. Ma ono szereg zwolenników ceniących je za jedyny w swoim rodzaju smak i aromat wyrobów. Jeśli chcesz sam się przekonać o zaletach wędzenia na zimno, sprawdź przystawkę ZW-01, która idealnie nada się na początek przygody z wędzeniem.
Przystawka do wędzenia na zimno umożliwia obniżenie temperatury panującej w wędzarni, która domyślnie, dzięki grzałce o mocy 110 W wynosi około 40°C. Wymagana temperatura wynosi 24°C, a w przypadku wędzenia ryb nawet poniżej 20°C. Wędzenie na zimno to proces czasochłonny trwający od kilkunastu godzin do nawet kilkunastu dni. Potrawy nie znajdują się jednak w dymie przez cały ten czas, ponieważ generator należy włączyć rano, a następnie wieczorem na około dwie godziny.
Montaż i użytkowanie nie są trudne. Wygodę zapewniają odpowiednia stabilna budowa oraz szuflada. Przystawka montowana jest do generatora i łączona z rurą Spiro. Wymagana jest odpowiednia długość przewodu doprowadzającego dym - od 1,2m do 2m.
Uwaga! Zestaw nie zawiera rury flexy fi 100.