Blog

6 Marzec 2016

Kurczak z rożna o innym smaku

Kurczak marynowany w maślance zyska na delikatności oraz soczystości. A jeśli w trakcie grillowania posmarujemy go zaprawą z soku morelowego i syropu klonowego, to uzyskamy wyjątkowy smak...

5 Marzec 2016

Porady praktyczne grillowania burgerów z wołowiny

Mając na uwadze, że tłuszcz w strukturze mięsa jest wyznacznikiem smakowej soczystości grillowanej potrawy wydaje się, że mięso wołowe powinno być mniej faworyzowane...

5 Marzec 2016

Stek wołowy - król mięsnych potraw na grillu

Stek wołowy prosto z rusztu tylko podrażnia nasz wyrafinowany apetyt. Jest znakomity, delikatny, soczysty, rozpływa się w ustach. Do przyrządzenia steku używa się mięsa wołowego z polędwicy lub...

5 Marzec 2016

Jak ugrillować stek, aby nie stracił nic ze swojej soczystości?

Zanim przystąpimy do grillowania i wyciągniemy mięso z lodówki, pozwólmy mu ochłonąć przez 30 minut z chłodu i dojść do temperatury pokojowej. Mięso zimne położone od razu na ruszt...

5 Marzec 2016

Klasyczne grillowane udka i podudzia z kurczaka

Do naczynia z 400 ml wody dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Wcześniej czosnek przepuść przez praskę, a cebulę drobno posiekaj. Zawartość podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut aż do rozpuszczenia soli...

5 Marzec 2016

Kurczak grillowany na puszce piwa

Kurczaka wyciągnij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej. Z puszki piwa odlej 2/3 napoju i włóż do środka puszki pozostałe listki rozmarynu. W otwór po patroszeniu włóż puszkę w taki sposób...

5 Marzec 2016

Tradycyjny kurczak z rożna

Do naczynia szklanego dodaj pokrojoną drobno cebulę, paprykę z ziarnami (lub obraną z ziaren i rdzenia), przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone ziele angielskie (albo rozkruszone), sok z limonki...

4 Marzec 2016

Zasady grillowania żeberek

W zakresie uzyskania smaku i aromatu mięsa należy wziąć pod rozwagę zasadę, że skutek działania tkwi na pozór gdzie indziej niż nam się wydaje na pierwszy rzut oka. Smak upieczonej potrawy...

4 Marzec 2016

Jak upiec soczystą karkówkę?

O uzyskaniu soczystego smaku karkówki wieprzowej decydują trzy czynniki: wybór mięsa, marynowanie i technika grillowania. Struktura tkanki mięsnej nie powinna być nadmiernie tłusta, ale...

4 Marzec 2016

Hamburgery wieprzowe z grilla

Co można powiedzieć o światowym fastfoodowym przysmaku w przypadku, gdy powiedziano prawie wszystko? Jedynie to, że robiony domowym sposobem z grilla jest jeszcze smaczniejszy niż ten z McDonald's...